Världens största midsommarfirande

Midsommarfirande i Leksand och Gropen är verkligen storslaget.

För vår del blev det först en traditionsenlig sillunch i stugan på midsommarafton.

Och bad såklart! Vilket väder det bjöds på.

Därefter blev det en promenad in till Leksand och Noret för att vara med på världens största midsommarfirande i Gropen.

På eftermiddagen är det den lilla majstångsresningen vid hembygdsgårdarna i Leksand. Och senare på kvällen drar det stora firandet i Gropen igång. Man kan kolla in majstångsresningar hela dagen om man så vill. Vi valde firandet i Gropen. Till detta firande brukar det komma ca 20 000 – 30 000 personer. Galet många.

Kl. 19.00 är det kyrkrodd då anländer kyrkbåtarna vid brofästet. I kyrkbåtarna finns spelmännen och dekorationer till majstången. Jag lyckades fånga båtarna på bild uppe från caféet/restaurangen på udden. Så mycket människor, kolla bron! Och här syns också hjärtdekorationen som ska till majstången.

Några spelar och några ror. När jag var liten fick jag åka med i en sådan kyrkbåt en gång, givetvis traditionellt klädd i leksandsdräkt. Kul att ha fått göra det.

Sedan kommer spelmännen med dekorationerna gående från södra brofästet, över bron förbi Norsgatan till Gropen.

Därefter väntar tal, på flera olika språk, och musik, sång och dans.

Sedan ska majstången resas. Publiken hejar på duktigt både genom att göra vågen och ropa Åhhh hej! på konferencierens uppmaning.

Majstången är en av världens största. Den väger ca 500 kg och är runt 26 meter lång. Till slut är den på plats och då utropas ett fyrfaldigt leve för Sverige och sommaren och så stämmer alla upp i nationalsången.

Och sedan blir det ringdans. Helt galet men det går att köra ringdans med så många. 😃 Ca 10 ringar tyckte jag det såg ut som då jag försökte räkna. Omöjligt att se på bilden nedan men här dansas det!

Här i byarna firas det i veckor. De olika byarna har majstångsresningar olika dagar/veckor innan och efter midsommar. Så gillar man detta kan man åka runt på de olika byarnas majstångsresningar under några veckors tid. Det gjorde jag då jag var liten. 😃

Dalarna är verkligen vackert! Och midsommarfirande i Leksand och Gropen absolut värt att se. I Leksand firas midsommar på riktigt! 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s