Bila till Kroatien

Första bilsemestern från Sverige ner i Europa gick till Kroatien och ön Brac. På nervägen hade vi tre stopp med övernattning. Givetvis flera stopp för mat, glass och fika. 😃

Vi tog nattfärja från Trelleborg till Rostock. Praktiskt då får man en natt på vägen. Sedan blev det en mycket tidig frukost i Rostock och bil direkt till Nürnberg i Tyskland. I Nürnberg sov vi en natt. På kvällen då vi kom hann vi promenera runt i staden och äta middag. Dagen därpå gjorde vi ett besök på en djurpark. Det var uppskattat av barnen. En aktivitet innan en ny resa i bil.

Spännande vägbygge utanför hotellfönstret, tyckte yngste sonen.

Därefter rullade vi vidare till Graz i Österrike. Där stannade vi också en natt men kom ganska sent. Sista natten, innan vi kom till slutmålet, spenderade vi i Zadar i Kroatien. Där hyrde vi trevlig liten lägenhet. Zadar är en fin stad vid Adriatiska havet. Vi hann se oss omkring i Zadar och äta middag där. Jag hade gärna stannat lite till. Dagen därpå var det dags för färja över till ön Brac – vår slutdestination för bilresan. En båttur på ca 1 timme.

Vid hamnen i Zadar mötte vi upp våra vänner och dåvarande grannar som också hyrt lägenhet på ön Brac. Det verkade vara många svenskar som hade boende på ön. Både vi och våra kompisar hyrde lägenhet av svenskar.

Hemresan blev en annan rutt. Alla boenden bokades dessutom en kväll på vår uteplats i lägenheten på ön Brac.

Första natten på hemresan blev i Maribor i Slovenien. En överraskande gammal trevlig stad. Nästa natt blev i Prag. Staden är vackert belägen vid floden Drava (biflod till Donau) med många gamla broar. Många fina gamla byggnader och härliga torg finns att strosa bland. En stad som är bra belägen då man bilar i Europa. Tyvärr lite krångligt med parkering upplevde vi när vi var där förra sommaren.

Sista stoppet innan färjan hem blev Berlin. En ständigt återkommande favoritstad. Likaså min gamla hemstad. I Berlin finns alltid något nytt att upptäcka, för både stora och små. Vi har ofta bokat enkla boenden, i synnerhet då vi kommit sent till en stad och åkt direkt dagen efter. Men stannar man någon extra natt ex i Prag eller Berlin kanske man väljer boende med större omsorg.

Att bila i Europa har fungerar bra för oss alla gånger. Många länder i Europa har ju vägavgifter såsom exempelvis Italien, Tjeckien, Slovenien, Frankrike m.fl. Denna avgift betalas på olika vis. Ibland vid särskilda betalstationer längs vägen (kontant eller med betalkort) eller genom att en s k Vignette köps och sätts i bilfönstret (finns numera även e-Vignette i vissa länder. Då registreras bilen i en databas).

Totalt var vi borta i ca två veckor under denna resa. Boendet på ön Brac hade vi en vecka. Ett bra reseupplägg tycker vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s