Italien sommaren 2021

Går det att resa sommaren 2021? En fråga vi länge funderat på. Biljetterna till Italien var bokade sedan ett bra tag, såklart med vetskap om att det kanske inte går att komma iväg. En chansning att boka och en stark förhoppning att komma iväg.

Tillslut kom vi iallafall fram, till vårt älskade Italien. Det känns verkligen som att komma hem, till ett andra hem.

Det går bra att resa hit. Eller ja, lite administration krävs såklart innan och att man noga läser på vad som gäller. För reglerna kan ändras snabbt. Vi har följt utvecklingen noga under hela våren. I UD:s app resklar samt på http://swedenabroad.se kan man läsa på vad som gäller för de olika länderna, vilka länder UD avråder reser till etc. Där är också länkat till nationell och lokal lagstiftning/regelverk/restriktioner.

För inresa i Italien krävs just nu ett giltigt covid-certifikat eller ett negativt Covid-test (PCR eller antigentest) som vid i resa i Italien inte är äldre än 48 timmar. Intyget ska uppfylla vissa krav. Vidare ska ett digitalt formulär fyllas i, EU digital Passenger Locater Form (dPLF). Sedan behöver man hålla koll på regler för ev. transitländer. Dvs. mellanlandar man i Tyskland kan Tyskland också ställa vissa krav för transitresenärer. Enklast såklart är att inte mellanlanda någonstans. Bra info finns som sagt på http://swedenabroad.se.

I Italien är just nu alla regioner s k vita zoner (lägsta nivån). Då gäller att ansiktsmask ska bäras i offentliga miljöer samt utomhus när det bildats folksamlingar. Diskotek och danslokaler är fortfarande stängda. Lite lättare restriktioner gäller generellt sett för hela landet, uppfattat jag.

Det är fortfarande välordnat här, med handsprit i vartenda gathörn och ex kroppstemperatur som skannas av innan man går in på matbutiken.

Jag tycker att det känns tryggt och bra här! Det är lugnt inte så mycket människor i rörelse, folk håller avstånd och är försiktiga etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s